Kulttuurigaalassa Tampereella juhlittiin moninaista kulttuuriamme ja palkittiin kulttuurin tekijöitä ja tekoja. Palkitsemisten lisäksi päästiin nauttimaan henkeäsalpaavista esityksistä sirkuksen, musiikin, tanssin ja teatterin parissa. Tunteikas ilta päätettiin yleisön äänestämiin Vuoden kulttuuripersoona ja Vuoden kulttuuriteko -palkintoluokkiin, sekä näyttelijälegenda Esko Salmisen palkitsemiseen Elämänura -palkinnolla.
Esko Salminen ei flunssaan sairastumisesta johtuen päässyt gaalaan paikan päälle juhlimaan, mutta muistutti videotervehdyksessä teatterin merkityksestä. Palkinnon otti vastaan Salmisen tytär Kreeta Salminen.
“Teatteri on merkinnyt minulle kaikkea. Teatterissa me on aina enemmän kuin minä. Sydämellinen kiitos”, kertoi videotervehdyksessä Salminen.
Käärijä keräsi Vuoden kulttuuripersoona yleisöäänestyksessä yli puolet äänistä
Yleisö pääsi äänestämään Vuoden kulttuuripersoonan ja -teon. Suurimman äänisaaliin kulttuuripersoona -palkintoluokan ehdokkaista keräsi Jere Pöyhönen eli Käärijä. Yleisö oli varsin yksimielinen sillä Käärijä keräsi reilusti yli puolet annetuista äänistä.
Jere Pöyhönen oli estynyt saapumaan paikalle, mutta lähetti suuret kiitokset kaikille äänestäjilleen ja kehotti kaikkia juhlimaan tänä upeana juhlapäivänä.
Toisen yleisön äänestämän palkintoluokan, Vuoden kulttuuriteon, voitti Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva. Huhtikuussa 2022 avattu visuaalisten taiteiden museo Malva yhdistää kaksi perinteikästä lahtelaista museota, Taidemuseon ja Julistemuseon. Tämän lahtelaisten olohuoneenakin toimivan museon tavoite on uudistaa suomalaista museokenttää.
“Tullaan järjestämään suuret juhlat ja Aallon kimallusta (palkintoa) pääsee katselemaan kaikki vierailijat. Laitetaan tämä asiakaspalvelupisteelle kaikille nähtäville. Minulle sanottiin töissä, että tuokaa poika kotiin”, iloitsee Tuulia Tuomi Malvan museonjohtaja.
Suuren raadin äänet jakautuivat Kaustiselle ja valokuvataiteilija Iiu Susirajalle
Kulttuurin, yhteiskunnan ja talouselämän vaikuttajista koostuva Suuri raati äänesti palkintolautakunnan ehdokasasettelusta Kansainvälisyyspalkinnon ja Vuoden kulttuurikehdon palkittavat.
Rehellisistä omakuvista tunnettu kuvataiteilija Iiu Susiraja palkittiin Kansainvälisyyspalkinnolla. Hänen työnsä ovat saaneet huomiota myös kansainvälisesti. Susirajan näyttely on ollut esillä mm. MoMAssa (Museum of Modern Art) New Yorkissa.
Ensimmäinen Vuoden kulttuurikehto -palkinto matkusti Kaustiselle, mikä on tunnettu kansanmusiikistaan. Kunnassa järjestetään vuosittain mm. pohjoismaiden suurin kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma Kaustinen Folk Music Festival, Kaustisen kamarimusiikkiviikko.
“Kulttuuri on ollut aina läsnä asukkaille. Käytännössä kunnassa ei ole sellaista paikkaa, missä musiikkia ei kuuluisi. Sitä on leipomossa, huoltoasemilla ja se on luonnollinen osa koko Kaustisen identiteettiä. Ja myöskään ei ole harvinaista, että koululaiset menevät viulun kanssa kouluun”, kertoo Valtteri Valo.
Äänestysluokkien lisäksi palkittiin Kulttuurin hyvinvointi -palkinnolla yksi Suomen tunnetuimmista kirjastovirkailijoista Henriika Tulivirta. Vielä paremmin hänet tunnetaan somessa päivystävänä kirjastoammattilaisena. Tulivirta edistää työllään lukutaitoa, lukuinnostusta ja kirjallisuuden arvostusta.
“Kulttuuri on se oman hyvinvoinnin perusta ja ennen kaikkea itseni kohdalla kirjallisuus ja lukeminen. Veikkaan etten olisi näin hyvinvoiva ja onnellinen, jos meillä ei olisi kirjallisuutta ja muuta kulttuuria”, iloitsi palkinnosta yllättynyt Tulivirta.
Kulttuurin tulevaisuus -palkinnolla palkittiin tanssija-koreografit Marika Peura ja Kaisa Nieminen. Peura ja Nieminen olivat mukana Tanssin Talon SPARKS -tanssin kehittämishankeessa.
“Koreografioita luodessa monenlaiset tilanteet ja kiinnostuksen kohteet inspiroivat. Olemme olleet nyt todella kiinnostuneita tanssin intiimiydestä”, kertoo Nieminen.
“Tanssi on ollut läsnä meidän elämässä todella nuoresta asti. Ensin harrastuksena ja siitä syventynyt ammattimaisemmaksi”, jatkaa Peura.
Kasiluokkalaiset äänestivät Vuoden taide-elämyksen
Vuoden taide-elämyksenä palkittiin CircOpera 2.0. CircOpera 2.0 on yhdistelmä akrobaattista taituruutta, klassisen musiikin helmiä ja modernia teknologiaa. Ohjaajana toimi Jere Erkkilä ja kapellimestarina Nick Davies. Sirkusohjauksen on tehnyt suomalaisen nykysirkuksen parissa työskennellyt Sanna Silvennoinen ja tanssikoreografian Reija Wäre. Puvuista vastasi Erika Turunen. Sirkustaiteilijoina esiintyivät nykysirkuksen kansainväliset huippunimet.
“Nuoriso on tietävä tulevaisuus ja meidän tulevaisuuden kulttuurin nautiskelija ja syöjä”, huomioi Jere Erkkilä.
“On todella hienoa, että juuri nuori yleisö äänestää voittajaksi sellaisen esityksen, jossa yhdistyy kaksi aika erilaista taide-elämystä, ooppera ja sirkus”, lisää Sanna Silvennoinen.
Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama sekä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoima Taidetestaajat -kulttuurikasvatusohjelma tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille vierailun 1–2 korkealaatuiseen taidekohteeseen, kuten oopperaan, teatteriin tai taidenäyttelyyn, sekä mahdollisuuden arvioida kokemansa taide-elämys sitä varten rakennetulla sovelluksella.
Kaikki palkitut:
Elämänura: Esko Salminen, näyttelijä
Vuoden kulttuuripersoona: Jere (Käärijä) Pöyhönen, artisti
Vuoden kulttuuriteko: Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva
Kansainvälisyyspalkinto: Iiu Susiraja, kuvataiteilija
Vuoden kulttuurikehto: Kaustinen
Kulttuurin hyvinvointi: Henriika Tulivirta, kirjastovirkailija ja somevaikuttaja
Kulttuurin tulevaisuus: Marika Peura ja Kaisa Nieminen,tanssija-koreografit
Vuoden taide-elämys: CircOpera 2.0
Palkittujen esittelyt: https://kulttuurigaala.fi/palkitut-2023
Palkintoluokkien kuvaukset: https://kulttuurigaala.fi/palkintoluokat/
Kulttuurigaalan lähetyksen tallenteen löydät tästä.