Kulttuurigaala taustagrafiikka

Kulttuurigaala 24.11.2023 palkitut

Palkitut 2023


Elämänura

Esko Salminen (s. 1940)

Näyttelijälegenda Esko Salminen palkittiin Kulttuurigaalassa Elämänura -palkinnolla. Esko Salminen on näytellyt yhdeksällä vuosikymmenellä. Hän on tuttu kasvo läpi ikäpolvien niin teatterissa, valkokankaalla kuin televisiossakin. Salminen on aiemmin palkittu mm. elämäntyöstään Betoni-Jussi-palkinnolla.

Suomen näyttelijäliitto myönsi hänelle maamme ensimmäisen ylinäyttelijän arvonimen Salmisen 50-vuotistaiteilijajuhlan yhteydessä.


Vuoden kulttuuripersoona

Jere (Käärijä) Pöyhönen (s.1993)

Kansainväliseksi ilmiöksi noussut Käärijä, 29, tunnetaan rajoja rikkovana artistina. Hänen läpimurtonsa tapahtui keväällä 2023, kun Käärijä sijoittui toiseksi Euroviisuissa ja voitti yleisöäänestyksen selkeällä enemmistöllä.

Viisubiisi Cha Cha Cha rikkoi 100 miljoonan striimin rajan Spotifyssa seitsemän kuukautta julkaisunsa jälkeen. Kappaleen musiikkivideo on kerännyt kymmeniä miljoonia katselukertoja YouTubessa.

Kuva: Mikke Pöyhönen


Vuoden kulttuuriteko

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

Lahteen huhtikuussa 2022 avattu visuaalisten taiteiden museo Malva yhdistää kaksi perinteikästä lahtelaista museota, Taidemuseon ja Julistemuseon. Malvan tavoite on uudistaa suomalaista museokenttää. Avajaisvuonna museo keräsi yli 75 000 kävijää.


Kansainvälisyyspalkinto

Iiu Susiraja (s.1975)

Iiu Susiraja on kuvataiteilija, joka tunnetaan rehellisistä omakuvistaan, joita hän ottaa itse itsestään. Monet näistä teoksista on kuvattu hänen omassa kodissaan. Susiraja on palkittu mm. William Thuring -pääpalkinnolla vuonna 2019. Hänen työnsä ovat saaneet huomiota myös kansainvälisesti. Susirajan näyttely on ollut esillä mm. MoMAssa (Museum of Modern Art) New Yorkissa.

Kuvataiteilija kuvaili itseään seuraavasti.

Resepti:

1 tuhti tyttö

1 arkinen esine

1 pussi kuivaa huumoria

Ainekset vispataan sekaisin keskenään vieraiden saapuessa ja annetaan vetäytyä jääkaapissa. Lopuksi massasta leikataan suuhun sopivia palasia ja tarjoillaan raamien kera.

Kuva: Anni Savolainen


Vuoden kulttuurikehto

Kaustinen

Kaustisen elävä kulttuuriperintö on ylpeyden aihe. Tavoitte on, että Kaustinen on Suomen johtava kansankulttuurikunta, jossa eri kulttuurin lajien ja taiteen muotojen välinen yhteistyö on rohkeaa ja uutta luovaa. Kaustislainen viulunsoitto onkin liitetty Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Kunnassa järjestetään vuosittain pohjoismaiden suurin kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma Kaustinen Folk Music Festival, Kaustisen kamarimusiikkiviikko sekä monia muita pienempiä kulttuuritilaisuuksia. Kaustinen elää ja hengittää kulttuurin sykkeessä ympäri vuoden.


Kulttuurin hyvinvointi

Henriika Tulivirta

Henriika Tulivirta on Suomen tunnetuimpia kirjastovirkailijoita. Vielä paremmin hänet tunnetaan somessa päivystävänä kirjastoammattilaisena. Tulivirta edistää työllään lukutaitoa, lukuinnostusta ja kirjallisuuden arvostusta. Tulivirta on palkittu aiemmin mm. Suomen kirjastoseuran Hilkka M. Kauppi -tunnustuspalkinnolla.


Kulttuurin tulevaisuus

Marika Peura ja Kaisa Nieminen:

Kaisa Nieminen ja Marika Peura ovat helsinkiläisiä tanssijoita, koreografeja ja esiintyjiä. He tulevat freestyle-tanssitaustasta, lajeina hiphop, house ja waacking. Nieminen ja Peura olivat mukana Tanssin Talon SPARKS tanssin kehittämishankeessa.


Vuoden taide-elämys

CircOpera 2.0

CircOpera 2.0 on yhdistelmä akrobaattista taituruutta, klassisen musiikin helmiä ja modernia teknologiaa. Ohjaajana toimi Jere Erkkilä ja kapellimestarina Nick Davies. Sirkusohjauksen on tehnyt suomalaisen nykysirkuksen parissa työskennellyt Sanna Silvennoinen ja tanssikoreografian Reija Wäre. Puvuista vastasi Erika Turunen. Sirkustaiteilijoina esiintyivät nykysirkuksen kansainväliset huippunimet.

Vuoden taide-elämyksen äänestivät kasiluokkalaiset Taidetestaajien-kulttuurikasvatusohjelman kautta.


This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rekisteriseloste