Kulttuurigaala taustagrafiikka

Ehdokkaat

SUUREN RAADIN ÄÄNESTYS

Suuri raati koostuu kulttuurin, yhteiskunnan ja talouselämän vaikuttajista.


Kansainvälisyyspalkinto

Henkilö, ryhmä, toimija tai hanke, joka on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran tai läpimurron tai joka on vaikuttanut merkittävästi kulttuurin kansainväliseen vuorovaikutukseen.

Kuva: Otava

Pajtim Statovci (s.1990)

Pajtim Statovci on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita. Kriitikoiden ja lukijoiden rakastamat romaanit, Kissani Jugoslavia, Tiranan sydän sekä Bolla, ovat saaneet haltioituneen vastaanoton niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Tiranan sydän (2016) valittiin Yhdysvalloissa vuoden 2019 National Book Award -palkinnon yhdeksi viidestä finalistista. Palkinto on maailman merkittävimpiä kirjallisuuspalkintoja. Viimeisimmästä romaanistaan Bolla palkittiin vuoden 2019 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla. Italiassa teos voitti maineikkaan Premio Lattes Grinzane -palkinnon vuonna 2022.

Iiu Susiraja (s.1975)

Valokuvataiteilija kuvaili itseään seuraavasti.

Resepti:

1 tuhti tyttö

1 arkinen esine

1 pussi kuivaa huumoria

Ainekset vispataan sekaisin keskenään vieraiden saapuessa ja annetaan vetäytyä jääkaapissa. Lopuksi massasta leikataan suuhun sopivia palasia ja tarjoillaan raamien kera.

Kuva: Anni Savolainen
Kuva: Heli Sorjonen

Race Horse Company

Race Horse Company on suomalaisen nykysirkuksen kärkinimiin kuuluva 2008 perustettu esiintyvä ryhmä, joka tunnetaan fyysisyydestään ja rehellisen karkeasta tyylistään. Race Horse Companyn taiteellisina johtajina toimivat Kalle Lehto sekä Rauli Dahlberg.

Race Horse Companyn visiona on maailmanlaajuisesti huippulaadukkaan nykysirkuksen luominen ja esittäminen, nykysirkuksen itseisarvo ja kehittäminen taidemuotona sekä kotimaisen nykysirkusalan toiminnan edistäminen.


Vuoden kulttuurikehto

Vuoden kulttuurikehto on kunta tai kaupunki, joka on merkittävällä tavalla kehittänyt kulttuuritoimintaansa ja on kulttuurin avulla kokoaan suurempi. Kunta tai kaupunki on panostanut saavutettavuuteen, joka tuo kulttuurin lähemmäs ihmisiä. Pitää huolta luovan alan tekijöistään ja heidän toimintaedellytyksistään.

Kuva: Risto Savolainen

Kaustinen

Kaustisen elävä kulttuuriperintö on ylpeyden aihe. Tavoitte on, että Kaustinen on Suomen johtava kansankulttuurikunta, jossa eri kulttuurin lajien ja taiteen muotojen välinen yhteistyö on rohkeaa ja uutta luovaa. Kaustislainen viulunsoitto onkin liitetty Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Kunnassa järjestetään vuosittain pohjoismaiden suurin kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma Kaustinen Folk Music Festival, Kaustisen kamarimusiikkiviikko sekä monia muita pienempiä kulttuuritilaisuuksia. Kaustinen elää ja hengittää kulttuurin sykkeessä ympäri vuoden.

Ii

Iin kunnan taideohjelma ohjaa julkisen taiteen hankintoja kunnassa. Ohjelman toteuttaminen lisää elinympäristön viihtyisyyttä ja kunnan elinvoimaisuutta taiteen avulla. Ohjelman kautta Iihin luodaan kaikkia kuntalaisia osallistavaa taidetta ja tapahtumia toreille, puistoihin ja maisemallisiin kohteisiin.

Kuva: Inka Hyvönen
Kuva: Inarin kunta/ Paadar Images

Inari

Inari on monikulttuurinen ja merkittävä kulttuurien kohtauspaikka. Kunnassa rinnakkain elävät suomalainen, inarinsaamelainen, koltansaamelainen ja pohjoissaamelainen kulttuuri. Inarissa toimii monia organisaatioita jotka nostavat esille alueen moninaista kulttuuria kuten Saamelaismuseo Siida, joka tarjoaa mahdollisuuden oppia saamelaisten historiasta, nykypäivästä sekä perinteisistä taidoista kuten poronhoidosta ja käsityötaidosta.


This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Rekisteriseloste