Kulttuurigaala taustagrafiikka

Muotoilija Dario Vidal suunnittelee Kulttuurigaalan palkintoesineen

Kulttuurigaalan palkintoesineen suunnittelukilpailun on voittanut muotoilija Dario Vidal (MA) esineellään Aallon kimallus. Palkintoraati valitsi toteutettavan palkintoesineen 68 ehdotuksen joukosta. Suunnittelijan voittama palkintosumma on arvoltaan

7 000 euroa. Vidalin suunnittelemia palkintoesineitä tullaan jakamaan Kulttuurigaalassa palkittaville. Ensimmäinen Kulttuuri- gaala järjestetään Tampereella tämän vuoden marraskuussa.

Keväällä 2021 järjestetyssä suunnittelukilpailussa, tehtävänä oli suunnitella palkintoesine kulttuurin tekijöitä ja -tekoja juhlivaan Kulttuurigaalaan. Gaala järjestetään Tampereella vuosina 2021 ja 2022. Suorana Ylen TV1-kanavalla 25.11.2021 televisioitava viihteen ja taiteen juhla huipentuu suuren yleisön äänestämien Vuoden kulttuuriteko ja Vuoden kulttuuripersoona -palkintoluokkien voittajien julkistamiseen. Palkinnon suunnittelukilpailun järjesti Designmuseo, yhteistyössä muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamon ja Kulttuurigaalan kanssa.

Designmuseo on yksi gaalan valtakunnallisista pääyhteistyökumppaneista. ”Hyvä muotoilu kuuluu kaikille ja Kulttuurigaalan palkintokilpailun järjestäminen oli mitä luontevin tapa Designmuseolle olla mukana tärkeässä koko kulttuurin kirjoa juhlistavassa gaalassa. Kilpailu toi ripauksen uniikkia suomalaista nykymuotoilua mukaan gaalaan”, kertoo kilpailun tuomariston puheenjohtajana toiminut Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.

Aallon kimallus tulee kestämään aikaa

Voittanut työ, Aallon kimallus, kuvaa muotoilija Dario Vidalin mukaan vaativissa, luovissa projekteissa kohdattuja ylä- ja alamäkiä. Gaalassa jaettavat palkintoesineet muodostavat kokonaisteoksen, josta kukin palkittava saa oman yksilöllisen palansa.

”Aallon kimalluksen muodostama kokonaisuus luo mielikuvan vahvasta alati liikkeessä olevasta kulttuurikentästä, joka muodostuu runsaan tekijäjoukon summasta. Voittanut työ valloitti sekä kauneudellaan että ajatuksellaan siitä, kuinka kulttuuria voi juhlistaa yhtenäisenä ja toisaalta uniikkina ja moninaisena. Työ henkii arvokkuutta ja arvostusta kulttuurin merkitystä kohtaan, sen pinta-aalto on aina uniikki koettu hetki”, Jukka Savolainen kertoo tuomariston päätöksestä.

Kilpailun tuomaristossa olivat mukana teollinen muotoilija Jorma Vennola, lastenkirjailija ja kuvittaja Linda Liukas, KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen, sekä tuomariston puheenjohtajana Designmuseon johtaja Jukka Savolainen. Tuomaristo perusteli valintaansa myös sillä, että Aallon kimallus on sekä taiteellisesti korkeatasoinen, että ajaton.

Kulttuurin ja taiteen edunvalvojan KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen ylistää voittajatyötä seuraavasti: ”Pinnaltaan uniikeilla teoksilla on sama juuri – aivan kuten kulttuuri- ja taidealatkin muodostavat yhdessä kokonaisuuden”, ja muistuttaa, ettäKulttuurigaalassa on tarkoitus juhlia kaikenlaista kulttuuria − kulttuurin koko kirjoa.

Kilpailun voittaneen ja palkinnoksi toteutettavan Aallon kimallus -teoksen lisäksi, kilpailussa toiselle sijalle valittiin Paula Huhtasen suunnittelema teos Onnellinen Lapio (palkintosumma 2 000 euroa) ja kolmannelle sijalle Heli Örnbergin ja Simon Örnbergin suunnittelema esine Pyloni (palkintosumma 1 000 euroa). Palkitut esineet edustavat toteutuksiltaan monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.

Kilpailuun osallistui yhteensä 68 ehdotusta, ja niiden taso oli korkea. Kilpailutöissä nousi vahvasti esiin luonto. Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen haluaa kannustaa muotoilijoita osallistumaan kilpailuihin rohkeasti.

”Monissa ehdotuksissa oli paljon viittauksia muotoiluhistoriaan. Kilpailut ovat kuitenkin myös hyviä paikkoja esitellä uutta ajattelua. Ehdotuksissa kannattaa uskaltaa esitellä näkymiä tulevaisuuteen ja maailman muutokseen”, Heinänen toteaa.

Kulttuurigaala järjestetään Tampereella vuosina 2021 ja 2022. Gaalan oikeudenhaltijoina ovat KULTA ry, Yle, ja Life Style Invest. Kumppaneina ovat Tampereen kaupunki, Veikkaus, Suomen Museoliitto, Designmuseo, Serlachius-museot, Suomen Sydänliitto ja Sponsor Insight.

Lisätiedot:

Museonjohtaja Designmuseo, tuomariston puheenjohtaja Jukka Savolainen, jukka.savolainen@designmuseum.fi, +358 50 307 0455

Yhteistyöpäällikkö Designmuseo, kilpailusihteeri, Piia Lehtinen, piia.lehtinen@designmuseum.fi, +358 50 583 1657

Aallon kimallus

Aallon kimallus on osista koostuva, muottiin valettu kokonaisteos, josta jokainen palkittu saa yhden osan. Jokaista vuosittaista Kulttuurigaalaa varten valmistetaan oma uniikki teoksensa. Aallon kimallus -teos kuvaa muotoilijan mukaan vaativissa, luovissa projekteissa kohdattuja ylä- ja alamäkiä. Projektit voivat viedä aallokkoiselle ja jopa uuvuttavallekin matkalle. Matkan aikana kohdatuista haasteista huolimatta määrätietoisuus sekä periksiantamattomuus palkitsevat lopulta tekijänsä. Keraamisen teoksen yläpinnassa on lehtikultaus ja palkintoesineen paino vastaa Oscar-patsaan painoa (3,8 kg).

Dario Vidal

Dario Vidal (s. 1988) on taideteollinen muotoilija (MA, Aalto-yliopisto), joka hyödyntää työssään monia erilaisia digitaalisten valmistusmenetelmiä, kuten algoritmien ohjelmointia ja 3D-mallinnusta. Vidalin laaja portfolio sisältää muun muassa näyttely-, tuote-, huonekalu- ja graafista suunnittelua sekä installaatioita. Hänen töitään on ollut esillä näyttelyissä Tukholmassa, Milanossa, Wienissä ja Helsingissä. Viime vuosina Vidal on palkittu ensimmäisellä sijalla graafiseen suunnitteluun, kolikkosuunnitteluun ja tuotesuunnitteluun keskittyneissä kilpailuissa. Hänen suunnittelemansa teos Plethora II (2018), on osa Valtion taideteostoimikunnan kokoelmaa, ja teos Plethora IV (2019) on osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) omistamaa taidekokoelmaa.

Kuvat:
Muotoilija Dario Vidal, kuva Antonia Gurrola Aallon kimallus, 2021