Kulttuurigaala taustagrafiikka

Vuotuinen gaala Mediapoliksen kautta Uros Live Areenalle

Vuode kulttuuripersoona ja kulttuuriteko yleisöäänestykseen

Kulttuurigaala 2021 jakaa palkintoja ja tunnustuksia laaja-alaisesti koko kulttuurin kentälle marraskuun 25. päivänä Tampereen Mediapoliksessa. Suorana Yle TV1-kanavalla lähetettävä iltajuhla huipentuu yleisöäänestyksellä valittavien Vuoden kulttuuripersoonan ja kulttuuriteon julkistamisiin sekä Elämänura-tunnustuspalkinnon luovutukseen. Vuotta myöhemmin gaala siirtyy uutuuttaan hohtavalle Tampereen Uros Live Areenalle.

-Gaala haluaa nostaa iloa ja elämyksiä esille uusin keinoin ja samalla puhaltaa positiivista energiaa pandemian runtelemaan kulttuurimaailmaan, luonnehtii KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen gaalavalmisteluja puoli vuotta ennen toteutusta.

Kulttuurigaalan palkintolautakunta laatii ehdokaslistat sekä yleisöäänestykseen että Suuren raadin äänestyksiin. Ehdotuksia ehdokkaista voi tehdä jo nyt gaalan sivustolla seuraaviin palkitoluokkiin: Vuoden kulttuuriteko, Vuoden kulttuuripersoona, Kulttuurin tulevaisuus, Kansainvälisyyspalkinto, Kulttuurin hyvinvointi ja Vuoden museokaupunki. Varsinaiset ehdokkuudet julkistetaan vasta kesän jälkeen. 

Palkintolautakunta aloittaa toimintansa toukokuussa. Suuri raati valitaan myöhemmin ja se äänestää voittajat Kulttuurin tulevaisuus, Kulttuurin hyvinvointi, Vuoden museokaupunki ja Kansainvälisyyspalkintoluokissa.

Koululaiset saavat äänensä kuuluviin

Peruskoulun kahdeksasluokkalaiset saavat äänensä kuuluviin Taidetestaajat-hankkeen kautta, kun koululaisten valinta lukuvuoden suosituimmaksi taide-elämykseksi paljastetaan gaalan aikana. Teini-ikäisten lukuisat vierailut teatteri- ja oopperaesityksissä, museossa ja taidenäyttelyissä koordinoi keskitetysti Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Musiikki nousee monipuolisesti esille paitsi gaalan viihde-esityksissä myös Suomen musiikin kunniagallerian julkistamisessa. Syksyllä 2019 käsikädessä Musiikkimuseo Famen kanssa perustettu kunniagalleria täydentyy vuosittain osaksi helsinkiläismuseon monipuolista sisältöä.

Gaalapalkinto julkistetaan kesäkuussa

Kulttuurigaalan järjestelyistä vastaavat oikeidenhaltijoina kulttuurin ja taiteen edunvalvoja KULTA ry, Yle sekä Life Style Invest. Pääyhteistyökumppaneina toimivat Tampereen kaupunki ja Veikkaus sekä Designmuseo, Serlachius-museot ja Suomen museoliitto. Mukaan ovat lähteneet myös Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Suomen Sydänliitto sekä Sponsor Insight, joka tekee tutkimuksen palautteiden perusteella gaalan jatkokehityksen tueksi.

Designmuseo organisoi yhdessä Ornamo ry:n kanssa suunnittelukilpailun gaalassa jaettavan palkintoesineen toteuttamiseksi. Kaikille avoin kilpailu päättyi toukokuun alussa ja sen tulokset julkistetaan kesäkuun 16. päivänä. Veikkaus esiintyy Vuoden kulttuuripersoona -palkintoluokan nimikkokumppanina, Serlachius-museot toimii puolestaan Kansainvälisyyspalkintoluokan kummina, Suomen Sydänliitolla on vastaava tehtävä Kulttuurin hyvinvointi -palkintoluokassa ja Museoliitto on niin ikään Museokortin kautta Vuoden museokaupunki -palkitsemisen kummiyhteisö.